Bekijk webshop
categorieën

De toepassingen en voordelen van droogijs

Waar kun je droogijs voor gebruiken? | Dry ice

Droogijs wordt onder andere gebruikt:

  • Als koelmiddel, bijvoorbeeld bij voeding en farmaceutische producten.
  • Om special effects mee te creëren, bijvoorbeeld op feestjes of in de evenementen sector, zoals het maken van droogijsmist laag bij de grond.
  • In de horeca, droogijs voor cocktails kopen of desserts.
  • Voor het koudkrimpen van metaal in de metaalindustrie.
  • Bij het droogijs stralen / dry ice cleaning, om oppervlakten onbeschadigd te kunnen reinigen.

Naast diverse toepassingen voor bedrijven kunnen ook particulieren de voordelen ervaren van droogijs!

Wat zijn de voordelen van droogijs dry ice?

  • Is niet giftig
  • Is een natuurlijk koud product
  • Laat geen residu (vocht) achter
  • Heeft geen externe energiebron nodig
  • Is kiem- en bacterievrij en reukloos
  • Werkt bacteriostatisch; remt bacteriegroei
  • Bezit een grote koudereserve
  • Is economisch; geen investeringen, geen onderhoud
  • Maakt bij transportkoeling een hoge beladingsgraad mogelijk

Verras je gasten met een bijzondere beleving!

Gasten willen meer dan alleen lekker eten, ze willen geëntertaind worden!

Met droogijs is het wow-effect gegarandeerd

  • Onderscheid je van anderen
  • Klantbeleving aan tafel met een wow-effect
  • Hot topic op je social media en website
  • Volop ruimte voor je eigen creativiteit

Droogijs dry ice toepassingen voor zakelijk gebruik

  • Entertainment: special effects
  • Evenementen: koelen van drankjes
  • Horeca: moleculair koken, cryogeen koken, special effects
  • Bakkers: koelen van deeg in warme zomermaanden
  • Slagers: bijkoelen van vleesproducten
  • Patisserie: bewaren en/of versturen van delicatessen
  • Retail: vers houden van o.a. zuivelproducten, groenten, fruit en bloemen
  • Vliegtuigmaatschappijen: koelen van drankjes en maaltijden
  • Transport: producten koel of bevroren houden
  • Smartphone reparatie: voor het loshalen van beeldschermen
  • Reinigen: voor het verwijderen van kauwgom resten
  • Professioneel reinigen: De techniek van droogijs stralen
  • Chemische industrie: o.a. het uit kristalliseren of verwijderen van paraffine uit oliën
  • Laboratoria: o.a het op lage temperatuur drogen van biologische substanties en microscopische preparaten
  • Metaalindustrie: buigproeven, koudkrimpen

Droogijs toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie

  • Temperatuurbeheersing tijdens productie/mengprocessen.
  • Vriezen, koelen en conserveren van voedingsmiddelen.
  • Droogijs reinigen van machines in de voedingsmiddelenindustrie.
  • Temperatuurbeheersing tijdens transport van uw producten voor bijvoorbeeld E-Commerce toepassingen.
  • Ophalen, verpakken, versturen van monsterzendingen wereldwijd.

Droogijs dry ice toepassingen voor particulieren

Ook voor particulieren zijn er diverse leuke toepassingen mogelijk met droogijs. Verras je gasten met spectaculaire effecten! Op een bruiloft, tuinfeest, kinderfeestje, Halloween, carnaval, optochten etc.

Waar kun je droogijs voor gebruiken als particulier?

  • Spectaculaire cocktailbar, met rookeffect vanuit champagnekoeler
  • Droogijs cocktails, cocktails met specials effect met mistysticks
  • Nagerechten met wow-effect, een ware beleving aan tafel
  • Koude drankjes, met droogijs razendsnel drank koelen
  • First dance bruiloft, laag hangende droogijs mist (met of zonder droogijsmachine).
  • Halloween, creëer angstaanjagende taferelen met droogijs rook
  • Op festivals, koel je drankjes (op de camping) zonder koelkast

Wat is droogijs rook / mist?

Een van de meest herkenbare toepassingen van droogijs is droogijs rook.

Wanneer droogijs dry ice in aanraking komt met heet water condenseert het in één keer, waardoor er een indrukwekkende rookontwikkeling of mist ontstaat. Het droogijs gaat in het water over in gas, waardoor het water verstuift door het vrijkomende CO2. Deze mist bestaat, net als gewone mist, uit hele kleine waterdruppeltjes.

Omdat CO2 zwaarder is dan lucht zal de wolk met name over de grond bewegen, als een lage ‘kruipende’ mist. Wanneer men hier doorheen loopt, beweegt de mist als het ware met je mee. De mist is geurloos, bevat geen chemicaliën en wanneer de mist is opgetrokken blijven er geen resten achter.

Hoe maak je rook met droogijs? | Hoe lang blijft droogijs roken?

Voeg droogijs toe aan een bak met heet water en de mist ontstaat onmiddellijk. Een indrukwekkend effect!

Het droogijs effect zal stoppen als het water te ver is afgekoeld.

  • Gebruik hiervoor een stevige bak/schaal (geen glas).
  • Gebruik bij het werken met droogijs veiligheidsmiddelen zoals speciale handschoenen en een veiligheidsbril.
  • Gebruik droogijs nooit direct in drankjes of voedingsmiddelen.
  • Gebruik altijd droogijs-houders (mistysticks), zodat je niet per ongeluk droogijs in je mond krijgt of doorslikt, dit is erg gevaarlijk!
  • Lees hier meer over het veilig gebruiken van droogijs.

Spectaculaire cocktailbar of Halloween rookeffect met droogijs

  • Schep met speciale veiligheidshandschoenen ongeveer twee volle handen droogijs in de bak. Voeg hier ongeveer 1,5 - 2 liter heet water (bijvoorbeeld uit een waterkoker) aan toe en het effect begint direct!
  • Je kan dit ook omdraaien en eerst heet water in de bak gieten en daarna de droogijs.
  • Het effect houdt ongeveer enkele minuten aan (dit is afhankelijk van de omstandigheden).
  • Zodra het water te ver is afgekoeld of het droogijs volledig gesublimeerd, stopt het effect.
  • Daarna kun je dit proces eventueel herhalen.

Wanneer je de droogijs in een champagne koeler (met daarin champagne) gebruikt, gebruik dan minder heet water. Het effect zal hierdoor wel iets minder zijn, maar je champagne lekkerder ;)

Hoe maak je droogijs cocktails? Gebruik hiervoor altijd mistysticks.

  • Bereid de cocktails alvast voor, zodat deze klaar staan.
  • Open de mistysticks en stop hier met een tang! de droogijs pellets (korrels) in, klik de mistysticks goed dicht en bevestig ze aan de rand van het glas.
  • Het effect start meteen, serveer de cocktails dus direct uit aan je gasten.
  • Omdat het drankje koud is en je hiervoor minder droogijs gebruikt, zal het effect korter aanhouden.
  • Gebruik nooit losse droogijs (zonder mistystick) in je drankjes, dit is gevaarlijk!

Nagerechten met wow-effect maken

  • Gebruik hiervoor twee borden en leg met een tang! wat droogijs in het onderste bord (onzichtbaar).
  • Op het bovenste bord komt het nagerecht zelf.
  • Server de gerechten uit en ga daarna aan tafel langs met een (thee-) kan met heet water.
  • Giet wat heet water uit op het onderste bord voor een wow-effect!

Het razendsnel koelen van drankjes met droogijs dry ice

  • Gebruik hiervoor een stevige bak (geen glas!) waar je de drank alvast in zet.
  • Voeg koud water toe.
  • Schep ongeveer twee volle handen droogijs in de bak (er ontstaat direct droogijs rook.)
  • Door de temperatuur van het droogijs daalt de temperatuur van het water en wordt de drank gekoeld.
  • Schep later nog eens droogijs in de bak water om extra te koelen.

Gebruik bij voorkeur bovenstaande methode.

Wanneer je drankjes in de EPS droogijs doos (rechtstreeks op het droogijs) zou leggen is het resultaat dat de drank binnen enkele minuten! bevroren is. Dit kan gevaarlijk zijn vanwege de drukopbouw!

Gas Las Centrum levert premium kwaliteit droogijs dry ice

  • Hoge stand tijd
  • Harde persing
  • FSSC22000 voedselveiligheidscertificaat*
  • Droogijs vorm: 9mm pellets (kleine staafjes)

*FSSC22000 voedselveiligheidscertificaat is de internationale norm erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI).