Bekijk webshop
categorieën

Samenvatting

Voor een lasser betekent vakmanschap meer dan alleen goed kunnen lassen. Het gaat over kennis van de beroepsrisico's en kennis van veilig werken met de juiste apparatuur. Gevaarlijke stoffen in lasrook kunnen bijvoorbeeld worden gereduceerd door de lasparameters aan te passen en een andere lasmethode te kiezen.

Gezondheids- en veiligheidsrisico's bij het lassen

Voor een lasser betekent vakmanschap meer dan alleen goed kunnen lassen. Het gaat over kennis van de beroepsrisico's en kennis van veilig werken met de juiste apparatuur. Er worden voor lassen diverse methoden gebruikt. Ongeacht de toegepaste methode zijn er risico's betreffende brand, dampen en straling. Gevaarlijke stoffen in lasrook kunnen bijvoorbeeld worden gereduceerd door de lasparameters aan te passen en een lasmethode te kiezen.

Er bestaat echter geen lasmethode die volledig risicovrij is en daarom moeten er altijd veiligheidsmaatregelen worden getroffen, ongeacht de methode.

Risico's waar lassers aan blootgesteld worden
  • Inademen van gevaarlijke dampen en deeltjes
  • Werken in een vreemde houding en zware dingen tillen
  • Blootstelling aan trillingen afkomstig van bijv. boorgereedschap voor slijpen of slakvorming
  • Kijken naar de lasboog en getroffen worden door de schittering
  • Oogbeschadigingen of huidletsel
  • Vonken of druppels in oren, ogen of op de huid krijgen
  • Blootstelling aan geluid
  • In contact komen met elektrisch geleidende apparaten en elektrische schokken krijgen
  • Een ongeluk krijgen, verstikking, vergiftiging, brand of explosie
  • Blootstelling aan elektromagnetische velden van netsnoeren en lasapparatuur

Gezondheidsrisico's variëren enigszins, afhankelijk van de gebruikte lasmethode en de te lassen voorwerpen. Hoe langer je blootstaat aan lasrook en hoe hoger de uitstoot, des te groter is het risico dat je ziek zal worden.

Lasrook

Inademing van lasrook is een van de meest serieuze risico's waaraan lassers worden blootgesteld. Lasrook bevat substanties die op lange termijn ziekten kunnen veroorzaken. Veel symptomen en ziekten die door lasrook kunnen ontstaan, manifesteren zichzelf pas wanneer lassers er gedurende een lange periode aan blootgesteld worden. Daarom is het belangrijk jezelf tegen lasrook te beschermen, zelfs wanneer je een situatie niet direct als schadelijk bestempeld.

Wat zijn de gezondheidsrisico's?

Er worden gezondheidsrisico's geassocieerd met verschillende lasprocessen en gecoate materialen. Ernstige ziekten die het resultaat zijn van blootstelling aan verschillende soorten lasrook zijn:

  • Longkanker
  • Astma
  • Zweren in de neus
  • Zweren op de huid (zogenaamde "chroomgaten")
  • Allergieën en dermatitis door allergisch contact
  • Problemen met vruchtbaarheid en voortplanting
Bescherming tegen gevaarlijke lasdampen

Lassers krijgen te maken met uiteenlopende risico's, waaronder gevaarlijke stoffen die hen door ziekte van het werk kunnen houden of zelfs vervroegd met pensioen kunnen sturen.

Elke lasmethode produceert zijn eigen hoeveelheid rook en damp, waarin zich weer verschillende concentraties gevaarlijke stoffen bevinden. Risicovolle elementen zijn bijvoorbeeld hexavalent chroom Cr (VI), mangaan, nikkel en lood. De deeltjesgrootte (0,01-1 μm) beïnvloedt de giftigheid van de rook. Hoe kleiner de deeltjes, hoe gevaarlijker ze zijn, omdat ze makkelijker in te ademen zijn en dieper in de longen doordringen.

De hoeveelheid en het soort lasrook hangt af van lasparameters en basismaterialen. Daarom is het onmogelijk om te zeggen dat de ene methode beter of slechter is dan de andere. We zien wel dat MIG/MAG- en TIG-lassen steeds vaker worden toegepast. Deze methoden leiden vaak tot een betere werkomgeving.

Productie-efficiëntie bij het lassen

Nederman biedt een groot assortiment aan producten en oplossingen, waarmee je de gezondheid van je medewerkers en de uptime van machines verbetert, kosten verlaagt en lasrook energie-efficiënt verwijdert.

Naast de aanschaf van bijvoorbeeld mobiele lasrook afzuiging oplossingen, kun je er ook voor kiezen om stationaire lasrook oplossingen te laten plaatsen op locatie. Samen met Nederman nemen onze gespecialiseerde monteurs alle zorg voor je uit handen!

Voor advies of het bespreken van de mogelijkheden, neem contact met ons op.

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze acties en kortingen!